Aktualitātes

Eiropas Savienības Padome ir apstiprinājusi jaunu regulu ārkārtas situācijām

Informējam, ka 2024. gada 26. septembrī Eiropas Savienības Padome ir devusi galīgo apstiprinājumu regulai, ar ko izveido pasākumu sistēmu iekšējā tirgus ārkārtas situācijas un noturības jomā, kas plašāk pazīstama kā iekšējā tirgus ārkārtas un noturības akts (IMERA).  

Šis ir pēdējais solis lēmumu pieņemšanas procedūrā. Pēc apstiprinājuma no Eiropas Savienības Padomes tiesību akts ir pieņemts. Pēc tam, kad regulu būs parakstījis Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs un Padomes priekšsēdētājs, tā tiks publicēta Eiropas Savienības oficiālajā vēstnesī un stāsies spēkā divdesmitajā dienā pēc tās publicēšanas.

Dalībvalstīm būs 18 mēnešu laika posms, lai ieviestu jaunos noteikumus, tiklīdz regula stāsies spēkā. IMERA ir paredzēta, lai paredzētu turpmākās krīzes, sagatavotos tām un reaģētu uz tām. Tās pamatā ir iegūtās mācības no nesenām ārkārtas situācijām, piemēram, COVID, Krievijas kara Ukrainā un energoapgādes krīzes. IMERA nodrošina nepārtrauktu iespējamo gaidāmo krīžu uzraudzību, izveido modrības vai ārkārtas režīmu, kas jāaktivizē ikreiz, kad sastopami draudi, un ievieš pārvaldību, lai dalībvalstis varētu koordinēt savu reakciju.

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/09/26/crisis-preparedness-council-adopts-the-internal-market-emergency-and-resilience-act/